Ga naar de inhoud

Veel hogere prijzen

“In Spanje en Italië gaan inwoners de straat op om te protesteren tegen massatoerisme. Zij voelen zich door toeristen hun stad uitgejaagd. Daartegen werkt maar één middel: veel hogere prijzen.

Mallorca is verworden tot een inferno van ‘wijn, bier, vrouwen en gelal’. Berlijn-Mitte is vrijwel onbewoonbaar vanwege drinkende toeristen die een weekendje airbnb’en. En de Dolomieten raken verstrikt in Instagram-waanzin. ‘Overtoerisme’ heet het wanneer inwoners lijden onder hun bezoekers. De term, ontleend aan het Engels (overtourism) is de overtreffende trap van massatoerisme.

Er is één factor die een einde zou kunnen makken aan deze nachtmerrie: de prijs.”

Ursula Weidenfeld was Berlijn-correspondent voor Wirtschaftswoche en adjunct-hoofdredacteur van de Berlijnse Tagesspiegel. Haar artikel over de overtreffende trap van massatoerisme verscheen in Der Spiegel, 360Magazine en Het Financieele Dagblad.