Ga naar de inhoud

Het is Genoeg: Spanje

Het massatoerisme op de Canarische Eilanden is de afgelopen decennia sterk toegenomen, met als gevolg een overbelasting van de infrastructuur, milieuvervuiling en een verlies van de lokale identiteit. De hoge concentratie van toeristen in bepaalde gebieden heeft geleid tot overvolle stranden, lange wachtrijen en een toename van de criminaliteit.

Bewoners eisen nu een verandering van het toerismemodel, waaronder een tijdelijke stop op toerisme, zodat de eilanden kunnen herstellen van de overexploitatie.

In La Laguna op Tenerife hebben honderden mensen een menselijke ketting gevormd als protest tegen de bouw van nieuwe hotels. De hongerstakers benadrukken de urgentie van het vinden van evenwicht tussen toerisme en behoud van de natuurlijke schoonheid van de Canarische Eilanden.

Ook op andere plaatsen in Spanje klinkt de roep om een halt toe te roepen aan de massale toestroom van bezoekers.

Barcelona loopt voorop in de strijd tegen massatoerisme. De stad werkt aan een plan om alle toeristische appartementen uit te faseren.

In Palma de Mallorca heeft het stadsbestuur voorgesteld om nieuwe vakantieverhuur te verbieden, het aantal grote cruiseschepen te beperken en de verhuur van auto’s aan toeristen aan banden te leggen. Ook wil de stad de bewegingsvrijheid van georganiseerde toeristengroepen reguleren.